A hatás elve a bőr szintjén komplex, mégis könnyen megmagyarázható.

A peercing-dermaroller működésének alapja az a képessége, hogy elősegíti a szervezet saját regenerációs aktivitását. A mikrotűk bőrbe hatolása serkenti az idegvégződéseket az irhában és a bőraljban, de a tűk olyan vékonyak, hogy az ajánlott felhasználási módnál nem károsítják a bőrt. Ezáltal továbbra is megmarad a bőr barrier funkciója. Az idegvégződések stimulálása azonban fiziológiai reakciók sorozatát indítja el, melyek gyógyulási folyamathoz vezetnek. A legfontosabb szerepet a mikropórusok közelében találató bőrsejtek játszák, melyek a peercing-dermarolling kezelés után jönnek létre. Jelátviteli molekulákat bocsátanak ki, ezek kiváltják az új sejtek, különösen a fibroblasztok kialakulását. Ezek a sejtek az irhában felelősek az új kollagén- és elasztikus rostok kialakulásáért. Ezzel párhuzamosan a fibroblasztok a mikropórusokhoz vándorolnak és lezárják azokat. A lezárás nagyon gyorsan történik, így szövetkárosodás nem észlelhető.

 

Főként a kollagén rostok szabályozott kialakulása (az eredeti állapot több száz százaléka) a peercing-dermaroller segítségével az irha megszilárdulásához (tömörödéséhez) és az atrófiás hegek feltöltéséhez vezet. Ezek a hegek például akné típusú bőrgyulladások elszenvedése után, bárányhimlő után vagy mélyebb bőrfertőzések eredményeként, vagy poszt-traumatikus következményekként jöhetnek létre. Egyetlen egy tűszúrás nem tudja befolyásolni az atrófiás hegeket. A peercing-dermarolleren elhelyezkedő több ezer mikrotű azonban kiváltja a kollagéntermelés folyamatát. Úgyszintén helyreáll az eredeti atrófiás szövet fiziológiai vaszkularizációja - neoangiogenézis.

Hogyan hat a peercing-dermaroller a bőr fiatalodására, feszítésére, a zsír lebontásánál a bőraljban vagy az atrófiás hegek ellen? A fent ismertetett kollagén rostok kialakulásának mechanizmusa általában pozitív hatással van a bőr szerkezetére. Ezenkívül serkenti a bőr legfelső rétegének - a dermis - fiziológiás helyreállítását - a keratinociták osztódásának aktiválásával.

Az apró mikropórusok szintén megkönnyítik az egyes kiválasztott anyagok lokális átvitelét a bőr mélyebb rétegeibe. Ezen az elven alapulnak a SynCare MezoHYAL, MezoBOTEX és MezoCELLULITE mezoterápiás szérumai. E szérumok hatásainak leírása megtalálható ​​ az egyes szérumok tájékoztató anyagában.