Oka: Az akné a bőr faggyúmirigyének a megbetegedése. A kialakulásának több oka van, amik összefüggenek. Fontos szerepet játszik a hormonális egyensúly, mindenekelőtt az androgén hormonok, a faggyúmirigyek kivezető csatornáinak az elzáródása, a komedók környékén kialakult gyulladás.

 

Tipikus megjelenés: az állapotától függően- az apróbb komedóktól (áll, homlok) egészen a gyulladásig. Az akné legfőképpen a megnövekedett számú faggyúmirigyek környékén alakul ki- homlok, áll, orr és környéke, mellkas egészen a szegycsont alsó részéig, a háton a lapocka aljáig.

Tipikus kor: 13 és 25 év között, de előfordulhat minden korosztálynál és mindkét nemnél.

Kockázati tényezők: hajlam az aknéra; nem megfelelő, szárító vagy éppen zsíros kozmetikumok; intenzív napozás; nem megfelelő, mitesszerképző make up; egyes orvosságok

Táplálkozás: Kisebb a hatása, mint azt idáig gondoltuk. Az aknéra hajlamos bőrre a csokoládé, a kakaó, csípős és zsíros ételek vannak rossz hatásssal, de magát az aknét nem idézik elő.

Kezelés: antimikrobiális- antibiotikum, kemoterapeutikumok, komedolitikumok, keratolitikumoj- a vitamin derivátjai, azelainsav. A kezelést mindig tapasztalt dermatológus végzi. Figyelmébe ajánljuk doc. MUDr. Jarmila Rulcová, CSc. publikációját, Ne féljen az aknétól címmel.

Kiegészítő kozmetikai kezelés: az akné megbetegedés, ami ha súlyosabb tünetekkel jár, különböző típusú hegesedés vagy pigmentációs rendellenesség kialakulásához vezethet. Ezen a szinten már fontos az orvos-kozmetikus-kliens együttműködése. Az eljárások, mint az AHA kémiai hámlasztás gyümölcssavakkal, a dermarolleres mezoterápia hegesedés elleni készítményekkel kielégítő eredményt hoznak, amikor nem csupán az akné tünetei tűnnek el, hanem a bőr esztétikailag is szebb lesz.