Kialakulása: : a vírus a bőrre, a nyálkahártyára és a szem szaruhártyájára hat. Két fajtáját ismerjük. Az egyik a szájon és a nyálkahártyán alakul ki, a másik a nemi szerveken és a test alsó részén. Először átlátszó kis hólyagok jelentkeznek, amik fokozatosan sárgásak lesznek a bennük lévő folyadéktól. Kifakadásuk után vöröses, fekélyes sebekké válnak. A gyógyulás időszaka akár 14 napig is eltarthat. Leggyakoribb a szájon, szájnyálkahártyán, fogínyen és a szaruhártyán. Távolabb áll a herpesz 3. fajtája, ami az övsömört okozza. A test egy részén piros hólyagok csoportja jelenik meg, ami viszket, éget, fáj. A gyógyulási időszak 2-3 hét, a hólyagok helyén depigmentáció jelentkezhet. Fontos megelőzni a fertőzést.

Gyógymód: teljesen megbízható gyógyszer nem létezik a herpeszre. Az 1. és 2. típusú herpesznél az acyklovir hatóanyag nyújt segítséget krém formájában. Súlyosabb tüneteknél és az övsömörnél tabletta esetleg injekció formájában is alkalmazzák.

Kozmetikai kezelés: egyes illóolajok bizonyítottan vírusölő tulajdonsággal bírnak, amik segíthetnek legyőzni a herpeszt Ilyen a teafa és a menta illóolaj. A seb gyógyálását a Neoderm krém támogatja.