Okai: a testszőrzet kialakulásában fontos szerepet játszik a genetika, azaz az öröklődő tulajdonságok. Testünkön a szőrzet jellegzetesen alakul ki, ami megkülönbözteti a két nemet. Az újszülött elsődleges szőrzettel születik –lanugo, ami pár nap után eltűnik. A pubertába lépéssel a hormonok hatására kifejlődik a másodlagos szőrzet, ami nemek szerint meghatározott. A haj, a köröm és a szőrzet növekedéséért a kortizol nevű hormon felel.

Az egyes területek nagymértékű szőrösödésének a hátterében minidg a hormonok állnak, de a túlzott kilengéseknek más okai lehetnek. Alultápláltság esetén is találkozhatunk zavarral. Némely orvosságok is okozhatnak túlzott szőrösödést, pl. epilepsziára előírt gyógyszerek, immunkezelések. Nőknél előfordul a hirzutizmus, ami a férfiakra jellemző szőrzet kialakulását jelenti- bajusz, szakáll, mell, has. Ennek kiváltó oka a tesztoszterinszint megnövekedése. Ilyen esetekben mindenképpen meg kell keresni a ginekológiai összefüggéseket (pl. petefészek-rendellenességek).

Gyógymód: a nagymértékű szőrzet kialakulásakor mindenképpen az okokat kell keresni. Gyógyszeres kezeléssel normalizálni lehet a hormonszintet (pl.fogamzásgátló tabletták).

Kozmetikai kezelés: Hasonlóan, mint a hajhullásra, különféle ´csodaszerek´ kaphatóak a piacon. A valóság viszont az, hogy nem létezik olyan kozmetikai készítmény, ami eltűntetné a szőrzetet. Mindenképpen forduljon orvoshoz, mert a túlzott szőrösödés jele lehet egyéb megbetegedésnek.