0017

A SynCare az első cseh professzionális BIO minősítéssel rendelkező kozmetikum.

 

Mi a Biokozmetikum?

A cseh, vagy akár az európai piacon számos, természetes, bio, organikus, natúr, ... szavakkal jelölt kozmetikai márka ismert.

Az Európai Unióban nincsenek, az élelmiszerekkel ellentétben, BIO minőségű kozmetikumok jelölésére és tanúsítására vonatkozó egységes szabályok. A bio kifejezés az EU-ban az élelmiszer-alapanyagok és élelmiszerek számára van fenntartva. Ezért egy függetlenül tanúsított bio-minőségű kozmetikai készítménynél a BIO elő- vagy utótag csak a másik alapmegnevezés kiegészítéseként fordulhat elő.

Biokozmetikumok megjelölése a Cseh Köztársaságban:

0018

A Cseh Köztársaságban a "biokozmetikum" önálló jele a CPK logó, ami egyenértékű az élelmiszerek bio megjelölésével.

Mit jelent a CPK?

A CPK - certifikovaná prírodná kozmetika- Certified Natural Cosmetics (minősített természetes kozmetikum) rövidítése. Olyan kozmetikai cég nyerheti el, amely sikeresen teljesíti a független külső minősítést. A KEZ, o.p.s. akkreditációs ügynökség ítéli oda.

Részletes információ található a www.kez.cz oldalakon is.

Tiltott anyagok a biokozmetikumokban

  • állati összetevők (kivéve méhviasz és a gyapjúból származó alkoholok)
  • szintetikus színezékek
  • kőolajból előállított anyagok, mint például az ásványi olaj (Paraffinum Liquidum), paraffin vagy vazelin
  • szintetikus úton előállított parfümök (az esszenciális olajok megengedettek)
  • GMO (genetikailag módosított szervezetek) által termelt anyagok
  • szintetikus tartósítószerek (kivéve benzoésav és szorbinsav), azaz nem lehetnek jelen például parabének, thiazolinonok, imidazolodinyl urea, stb.
  • jelentősen korlátozott a felületaktív anyagok használata, tilos a PEG használata
  • tilos a vegyi UV szűrők alkalmazása

0019

A CPK készítményeket rendszeres felújító akkreditáció alá vetik évente egyszer. Ez garantálja a CPK termékek kiváló minőségét. Biztonságosabbak a biokozmetikumok, mint más kozmetikumok?
Az EU-ban minden kozmetikai készítménynek meg kell felelnie a 76/768 (EGK) irányelv alapvető követelményeinek, amely meghatározza a kozmetikai szerekkel szemben támasztott követelményeket. Az ezen felül nyújtottak már önként vállalt magasabb standardnak számítanak.

A biokozmetikumok általában természetes alapanyagokat vagy ilyen eredetű anyagokat tartalmaznak. Ez a tény korlátozza a bőr és a test olyan anyagokkal való érintkezésének kockázatát, amelyek idegenek a szervezet számára. Hasonlóképpen, bizonyos színezékek használatának csökkentése vagy beszüntetése, szintetikus parfümök betiltása és a tartósítószerek használatának jelentős korlátozása hozzájárul a tanúsított természetes kozmetikumok fokozott biztonságához az emberre nézve.

A természetes kozmetikum nem ugyanaz, mint a biokozmetikum

0020

 

Számos kozmetikumot gyártó cég használ kozmetikai termékei előállításához természetes anyagokat, vagy természetes alapanyagokból származó alapanyagokat. Az ilyen termékek összetétele nagyon hasonló a minősített biokozmetikumokéhoz. A fő különbség a biokozmetikumot gyártó cég bizonyítási kötelezettsége a tanúsító szervek felé, hogy felhasznált nyersanyagok nem csak természetes jellegűek, hanem biogazdálkodásból származnak, és erre a célra érvényes független minősítéssel rendelkeznek.

Egészségügyi szempontból lényeges, hogy a biokozmetikumok előállítására szánt növényi alapanyagok termesztése során nem használható sem műtrágya, sem kártevők elleni szintetikus készítmények, melyek legismertebb csoportját a növényvédő szerek alkotják.

Tanácsok biokozmetikumok vásárlásához

  • állapítsa meg, hogy a kiválasztott készítmény rendelkezik-e speciális tanúsított természetes kozmetikum védjeggyel (pl. CPK - Cseh Köztársaság, BDIH - Németország, Ecocert - Franciaország)
  • kérje a minősítés felmutatását