Okai: genetikai, öröklődő betegség, amit nem lehet kigyógyítani, csak szintentartani. Az oka a veleszületett túlzott reakció különböző anyagokra (allergének). Az allergénnel való érintkezés után azonnal reagál a szervezet, gyakran az IgE-típusú antitest által közvetítve.

Számos faktor befolyásolja, hogy hol jelentkezik a veleszületett atópia. A bőrkiütésekkel járó atópiát atópiás dermatitisznek nevezzük. Más érintett helyek lehetnek az orr nyálkahártyája, szaruhártya, légutak. Az atópia legsúlyosabb megnyilvánulása a bronchiális (légúti) asztma. Az atópia az egész életen át alakul ki, és sok esetben áthelyezkedik egyik szervről a másikra. Ha gyerekkorunkban atópiás ekcémában szenvedtünk, felnőttkorban megismétlődhetnek a szaruréteg és a kötőhártya gyulladásos kiütései, de gyengülhet is az allergiás reakció. Külső allergének lehetnek a gázok, por, toll és némely élelmiszerek (dió, tehéntej, stb.). Az allergia jelentkezhet a bőrön, a nyálkahártyán. Egyes extrém esetekben a reakció olyan erős és gyors, hogy anafilaxiás sokkot vált ki (pl.darázscsípés), ahol elkerülhetetlen az elősegélynyújtás és akár halálos kimenetelű is lehet.

Jellemző tünetei: a tünetek az életkorral változnak. A csecsemőknél az arcon mutatkoznak az atópiás jelek- kipirosodás hámlással, folyással. A kiütések fokozatosan haladnak a fej, törzs és a végtagok felé. Gyerekkorban és a felnőtteknél az atópiás dermatitisz a könyök – és térdhajlatban, csuklón, háton, vállon, mellkason jelentkeznek. A bőrben hosszútávon krónikus gyulladás van jelen, ami nagymértékben legyengíti a bőr védekezőképességét, ami bőrhibákat hoz létre. Tipikusak a hiperpigmentált foltok, amit az ismétlődő gyulladás okoz. Sok esetben intenzív viszketéssel jár. Az atópiás dermatitisz tünetei a kor előrehaladtával fokozatosan eltűnnek, de bármikor újból megjelenhetnek. Az akut betegség után a bőr nagyon károsodott, ami hosszútávú ápolást igényel.

Tipikus életkor: leggyakoribb a gyerekkorban, de minden életkorban jelentkezhetnek a tünetei

Kockázati tényezők: Az atópiás dermatitisz egy genetikailag ritka betegség. A rá való veleszületett hajlamot soha nem lehet kizárni, viszont megefelelő szabályozási és higiéniai intézkedésekkel elfogadható és akár tünetmentes állapotot lehet fenntartani. Ideális, ha a beteg ismeri azokat az allergéneket, ami kiváltja az allergiát. Nem kívánatosak azok a kozmetikai termékek, amelyeknek magas a víztartalma, de hiányoznak a hidratáló összetevők, illatosítottak, szeszt tartalmaznak, glicerines szappanok, nem szellőző ruházat, ami izzadáshoz vezet. Továbbá nem ajánlatos a tusolás és fürdés forró vízben. A hideg, száraz idő ronthat az állapoton. A túlzott higiéniára való törekvés és a gyermek külső környezettel való érintkezésének a megakadályozása provokáló tényező lehet az atópia számára.

Gyógymód: A diagnózist és a gyógymódot mindig specializált szakorvos állítja fel. A kezelés függ az életkortól, az atópiás dermatitisz intenzitásától és a megbetegedés stádiumától. Az akut fázisban nem fluorozott kortikoszteroidokat használnak relipidikus terápiával kiegészítve. A bakteriális fertőzéseknél antibiotikumot vagy antimikotikumot alkalmaznak. Segítségül lehetnek olyan kozmetikai termékek, amelyek visszaállítják a bőr hidratáltságát, rugalmasságát (Sebucel testtej, Sebucel krém, Neoderm Krém).

Kozmetikai kezelés: különösen fontos a rendszeres ápolás a száraz és repedezett bőrnél. Ez a hidratálásban merül ki és a hiányzó bőrfelületi zsírréteg pótlásában. Kedvezően hatnak a zsíros krémek és a növényi olaj (szója, gyermekláncfű, napraforgómag) tartalmú tejek, amelyek gamma-linolsavat tartalmaznak, aminek nagyon pozitív hatása van. További hatékony összetevők a hidratáló karbamidok(urea) és a polidokanol. Az otthoni ápolás elengedhetetlen velejárója a mindennapos megelőzés, mint a szellős öltözködés, izzadásgátlás, megfelelő étkezés, a stressz kerülése. Tisztálkodáshoz ajánljuk a hidrofil olajok (SENSITIVE Hidratáló testsampon) és a tengerisó-oldatok használatát.

Figyelmeztetés: VIGYÁZAT! –Az atópiás dermatitiszre jellemző, hogy az allergének légzéssel, vagy étkezéssel jutnak a szervezetbe, de a reakció a bőrön jelentkezik. Az allergén bőrrel való közvetlen érintkezése kisebb eséllyel vált ki atópiás dermatitiszt, de okozhat irritációt és kontakt dermatitiszt, mert a bőr védőmechanizmusa az atópiánál jelentősen gyengébb.