Jellemzői: Az allergia a bőrön az allergénnel való érintkezés helyén alakul ki. Gyakran látható a reakció éles határa, pl.a karóra kivörösödött lenyomata nikkel allergiánál, fűszál mintája a lábon vagy az arcon a smink nyoma. Később az éles határok elmosódhatnak. Tipikus a bőr kipirosodása, duzzanat, viszketés vagy égő érzés, akár fájdalommal is járhat. VIGYÁZAT- a kozmetikumok alkalmazása után a kipirosodás nem feltétlenül az allergia jele. Egyes esetekben az allergia később, az allergén aktiválódása után jelentkezik, pl.napsütés hatására- fotoallergia.

 

Kockázati tényezők: genetikai hajlam, a bőr védő rétegének a hosszantartó sérülése nem megfelelő ápolással vagy körülmény miatt ( por, kémiai anyagok, rosszul választott kozmetikumok, zsírtalanító készítmények, mosószerek). Az ismert allergéneket ki kell zárni. Kozmetikai szempontból ezek a parfümök, kémiai UV filterek, színezékek és tartósítószerek. A legkockázatosabbak a hajfestékek, tartós, szemhéj festékek és kontúrok, körömlakkok és körömlakk lemosók. Ebben a tekintetben biztonságosabb a tanúsított bio kozmetikumok használata azoknak a személyeknek, akik hajlamosak az allergiás reakcióra.

Kezelés: Az allergiás reakció gyanújával szükséges az orvost felkeresni. Az orvos gyakran bőrtesztet készít a leggyakoribb allergénekkel. Sok esetben így sem sikerül kideríteni az érzékenység okát. Az akut esetekben szárító készítményeket használnak,ill.gyulladáscsökkentő termékeket, később hidratáló krémeket. Lokálisan ajánlott az antibiotikum használata.

Kozmetikai ápolás: Az akut allergiás reakciónal tilos bármilyen kozmetikum használata. Az akut fázisból a gyógyulás fázisában a SynCare termékek bizonyították a bőr gyorsabb megújulását,pl.a Neoderm krémmel. A reakció elmúltával a bőr sok esetben hosszab ideig száraz marad. Ilyen estebn a Sebucel krém használata ajánlott, nagyobb terület esetén a Sebucel LIPOskin testtej. A napozás által kiváltott allergiás reakció megelőzésére fizikai UV filter használata ajánlott, pl. SynCare SUN PROTECT SPF 20.