Alapfogalmak

Tartósítás

Ez bármely olyan eljárás, amely meghosszabbítja a mikrobiológiailag romlandó termék fogyaszthatóságát. Az eljárásokat oszthatjuk fizikai - hő, sugárzás, nyomás; vegyi tartósítószerek; biológiai eljárásokra - ártalmatlan mikroorganizmusok jelenléte, amelyek gátolják a kórokozó mikroflóra növekedését.

Stabilizáció
A tartósításnál szélesebb fogalom – nemcsak a mikrobiális szennyeződést akadályozza meg, hanem az egyéb típusú bomlást – pl. avasodást is gátolja.

Tartósítószer
Olyan vegyi anyag, amely megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását.

Tartósítószer keverék
Tartósítószer keverékeket úgy állítják elő, hogy a lehető legkisebb mennyiség felhasználásával a patogén mikroorganizmusok minél szélesebb skáláját gátolja a növekedésben.

Patogén mikroorganizmus
Vírus, baktérium, penész- vagy élesztőgomba, amely a gazdaszervezetben képes kóros folyamatot kiváltani.

Kozmetikai termék
Olyan készítmény, melyet a 76/768/EGK tanácsi irányelv (ezt az irányelvet a tagállamok átültették saját jogrendszerükbe) és a Szlovák Köztársaság 658/2005 sz. kormány rendelete határoz meg, és melynek célja az egészséges bőr ápolása.

Biokozmetika
Olyan termék, amely az összes jogszabályi követelményen kívül megfelel a biotermékekre vonatkozó különleges határértékeknek is - lásd a "Mi a BIOkozmetikum" kézikönyet.

Kérdések és válaszok 1

Szükséges tartósítani a kozmetikai készítményeket? Többnyire igen. Az az elképzelés, miszerint egy bőrre alkalmazott krém, gél, olaj vagy oldat olyan anyagokat tartalmaz, melyek a mikoorganizmusok számára kiváló táptalajként szolgálnak és mégsem tartósítottak, helytelen. A hosszú távú fogyasztásra (hónap, év) szánt kozmetikai készítmények, beleértve a BIOkozmetikumokat, olyan anyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a növekedést. Elsősorban az a lényeg, milyen anyagokat és milyen mennyiségben használnak antimikrobiális tartósításra.

Miért tartósítunk – stabilizálunk?

A kozmetikumoknál gyakrabban használjuk a „stabilizálás“ kifejezést, ellentétben a „tartósítással“. Mikrobiológiai eltarthatóság szempontjából ezek szinonimák.

Képzeljük el, hogy a kozmetikai készítményeket nem tartósítanák. A vendég otthoni ápoláskor saját bőrére alkalmazna például egy krémet száraz bőrre. Azonban száraz bőre lenne gyermekének is, aki szintén belemártaná ujjait a krémbe. Végül jönne a férj, aki szintén jól „bekenné” magát. Háromféle ujj - a mikroorganizmusok számára ez hármas potenciális bejutási utat jelent a krémbe. Ezenfelül a készítmény a meleg házban található - így biztosítottak az ideális feltételek a mikrobiális növekedéshez. A súlyos egészségügyi következmények kockázata ebben az esetben sokkal magasabb, mint a tartósítószerekből származó lehetséges káros reakciók kockázata. A tartósítószerek használata védi a fogyasztók egészségét. A másik fontos feltétel a felhasznált tartósítószerek mennyisége és típusa. És ebben a kozmetikai márkák jelentős mértékben különböznek.

Mi az, amit nem szükséges tartósítani

A kozmetikai készítmények több csoportját nem kell tartósítani. Elsősorban ide tartoznak a parfümök, dezodorok, vagy a hajlakkok. Ennek ellenére ezeknél a termékeknél magas az allergiás és irritációs reakciók aránya az egyéb veszélyes összetevők (parfüm allergének, izzadásgátló szerek, formázó, kondicionáló és fixáló anyagok) jelenléte miatt.

Mit nem tartósít a SynCare?

A fent említett csoporton kívül nem szükséges tartósítani néhány por jellegű készítményt, amelyek később az alkalmazás során vízzel hígítandók. Ebbe a csoportba tartozik az összes SynCare alginátos maszk és a THERMO Pormaszk. Ezek a készítmények semmilyen tartósítószert nem tartalmaznak, sem szintetikusat, sem természeteset.

Az etanol mint tartósítószer

A tartósítószerek rendszerében az etanol különleges helyet foglal el. A kozmetikumokhoz melaszetanolt használnak, amit nálunk általában a burgonyából nyert cukoroldat erjesztésével állítanak elő. Az etanolnak nagyon jó antimikrobiális hatása van. A kozmetikai készítményhez adagolva segít fenntartani annak tisztaságát, ugyanakkor a hatóanyagok hordozójaként is szerepel. Hátránya, hogy különálló tartósítószerként körülbelül csak 20%-os koncentráció felett hatásos. Ekkora mennyiség rendszeres használata már irritálhatja és kiszáríthatja a bőrt.

Mik a tartósítószerek

Vegyi anyagok vagy azok keveréke, melyek fő jellemzője, hogy képesek megakadályozni a mikroorganizmusok növekedését a kozmetikai készítményben, illetve elpusztítani azokat.

Hogyan tartósítják a BIOkozmetikumokat?

A minősített bio kozmetikai készítmények Európában vagy az Egyesült Államokban általában természetes vagy természetazonos tartósítószereket tartalmaznak, amelyeket pl. az Ecocert, BDIH vagy NSF hagytott jóvá. Ezek az anyagok az összetételnél gyakran a PARFÜM szó mögött rejtőznek. Bár ez megtévesztő, nem hagyományos parfümöt jelentenek, hanem természetes tartósítószert vagy olyan anyagok keverékét, melyek erős antimikrobiális hatással rendelkeznek és szintén jellemző az illatuk. Ezen anyagok többsége illóolajból származik. Ezért található a PARFÜM szó a SynCare, Lavera, Logona, Dr. Hauschka és más BIOkozmetikumok összetételnél, anélkül, hogy a készítmények klasszikus értelemben vett parfümöt tartalmaznának. A PARFÜM megnevezést a kozmetikai összetevők nemzetközi nevezéktana (INCI) szerint tüntetik fel és használatát törvény írja elő.

A tartósítószerek típusai

Szintetikus – a természetben természetes körülmények között nem fordulnak elő.
Természetazonos – élő szervezetek összetevőiként fordulnak elő, de szintetikusan is előállíthatók.
Természetes – növények összetevőiként fordulnak elő és tartósításra használják őket.

Szintetikus tartósítószerek

Tekintettel arra, hogy a legelterjedtebbek, néhányuk tulajdonságát részletesen leírjuk. Az utóbbi években újra élénkül a parabének használata. Más szintetikus tartósítószekkel ellentétben meglepően kevés allergiás reakciót váltanak ki. A modern parabén-keverékek (pl. Euxyl K 300 – metil-, etil-, propil-, butil-, izobutilparabén) rendkívül hatékonyak és megbízhatóak. A parabéneket ezért egyes gyógyszerek tartósítására is használják.

Az izotiazolinon vegyületeket (pl. Kathon, Euxyl 100 K) korábban hatékony és ígéretes parabén-helyettesítőként használták. Azonban nagyobb az irritáló potenciáljuk, és a kozmetikai termékek mellet padló tisztító- vagy mosogatószerek stabilizálására is használják.

A Quaternium-15 nagyon jó antimikrobiális aktivitással rendelkezik, de a tartósítószerek közül ez az egyik legerősebb allergén.
Az imidazolidinil-urea hatékony tartósítószer, de allergiás kockázattal. Ezenfelül mérgező formaldehidet szabadít fel.
A 2-bróm-2-nitro-propán-1,3-diol (pl. Bronopol) egy széles spektrumú antimikrobiális szer, de fennáll a felszabaduló nitrózamin veszélye.

A tartósítószerek közül még a következőket alkalmazzák: triklokarbán, triklozán, benzil-alkohol, klór-hexidin-, 3-jodo-propinil butilkarbamát.

Természetazonos és természetes tartósítószerek Az a megfigyelés, miszerint a természetben számos antimikrobiális hatással rendelkező vegyület található, elődjeink számára sem volt titok. A növényekben előforduló sztrichnin, muszkarin, nikotin rendkívül erős természetes mérgek. Manapság már sokan nem is tudatosítják, hogy a penicillin eredetileg a Penicillium notatum penészgomba terméke és csak később kezdték szintetikusan előállítani. Ahhoz, hogy egy természetes anyagot alkalmazni lehessen kozmetikai készítményben, ideális esetben számos feltételnek kell megfelelnie: széles spektrumú hatásosság, kis dózisokban való adagolhatóság, stabilitás és biztonság. Sajnos a természetes tartósítószereknek is van számos hátrányuk. Ennek tipikus példája az etanol - lásd fent. Az illóolajok hatóanyagai szintén kiváló természetes tartósítószereknek számítanak, de többféle allergén összetevőket tartalmazhatnak.

A szintetikus tartósítószerek korlátozása és természetes vagy természetazonos anyagokkal való helyettesítésének trendje a kozmetikában helyes, de nem zár ki néhány fent említett kockázatot.

Néhány természetes tartósítószer védjegye: Naticide, Dermosoft, Biopein, Neopein

kémiai elnevezés

INCI név

jelleg

kockázat

para(4) hidroxi benzoesav észterei

pl. Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben

szintetikus

közepes allergia kockázat

izotiazolinon származékok

Chlormethylisothiazolinone, Methylisothiazolinone

szintetikus

fokozott allergia kockázat

bromo-brometilpentandinitril

Methyldibromo Glutaronitrile

szintetikus

magas allergia kockázat, csak az öblítendő készítményekbe engedélyezett

meténamin 3-klórallilklorid

Quaternium-15

szintetikus

magas allergia kockázat

metilénbis-hidroximetil-dioxoimidazolidin-urea

Imidazolidinyl Urea

szintetikus

fokozott allergia kockázat

1,3-propándiol, 2-bromo-2-nitro-

2-Bromo-2Nitropropan-1,3-Diol

szintetikus

fokozott allergia kockázat, felszabaduló nitrózamin veszélye

jódopropinil butilkarbamát

Iodopropynyl Butylcarbamate

szintetikus

alleria kockázata jódérzékenyeknél

acetil-metil-pirán-dion

Dehydroacetic Acid

szintetikus

irritálhatja a bőrt

Fenoxietanol

Phenoxyethanol

szintetikus és természetes (pl. zsálya illóolaj összetevője)

irritálhatja a bőrt

1,2-oktándiol

Capryl/Caprylyl Glycol

szintetikus és természetes (kókuszolaj összetevője)

nem ismert

dekánsav glicerollal alkotott monoésztere

Glyceryl Caprylate

szintetikus és természetes

irritálhatja a bőrt

nátrium lauroil-laktilát

Sodium Lauroyl Lactylate

szintetikus és természetes (tejsav alapú)

nem ismert

szorbinsav (hexadiensav)

Sorbic Acid

szintetikus és természetes (számos növény tartalmazza)

enyhén irritálhat

Szalicilsav

Salicylic Acid

szintetikus és természetes (számos növény tartalmazza)

irritálhatja a bőrt, használata tilos 3 éves kor alattiak számára készült termékekben

Etanol

Alcohol (lehet denaturált, akkor Alcohol Denat.)

a kozmetikában általában a természetest alkalmazzák

nagyobb koncentrációkban száríthat és irritálhat

illóolajok részleges kivonatai

Parfum

természetes

tekintettel a piacon talalható a nagyszámú különböző készítményre nem határozható meg egységesen

illóolajok

pl. Citrus Medica, Limonum Oil, Rosmarinus Officinalis Oil

természetes

allergéneket tartalmazhatnak

 

A tartósítószerek listája nem teljes. Ez a csoport intenzív kutatás tárgya és folyamatosan bővül. A SynCare által alkalmazott tartósítószereket pirossal jelöltük.

Kérdések és válaszok 2

A természetes tartósítószerek környezetbarátabbak?

A tartósítószereket nagyon kis mennyiségben használják, és a környezetben nagyrészt jól lebomlanak. Ebben a tekintetben nincs alapvető különbség a szintetikus és természetes tartósítószerek között.