SynCare Esztétikai bőrgyógyászati rendelő, Brünn

Az érzékeny bőr olyan fogalom, ami nagyon gyakori nem csak a bőrgyógyászati rendelőkben, de a kozmetikai szalonokban és a gyógyszertárakban is. A következő három részben részletesen foglalkozunk az érzékeny bőrrel, diagnosztikájával és az optimális kezelésével.

A bőr az egyik érzékszervünk

Szakmai szempontból a bőrről, mint érzékszervről beszélünk. Információt közvetít a külső és belső környezet ingereiről. Az ingereket a receptorok érzékelik. Ezek lehetnek termoreceptorok (meleg, hideg) és mechanoreceptorok (érintés, nyomás, vibrálás, szúrás).

A fájdalmat, viszketést és a hőt a bőr idegvégződései közvetítik. Az idegérzékelés egy különleges típusa a hajhagymák környéke, ami a hajszál legkisebb mozgását is érzékeli.

Mi a „viszketés“

citliva plet1

A viszketés érzését azok a neuronok közvetítik, amelyek a fájdalmat is. Mindkettő kellemetlen érzékelés. Enyhe túlzással elmondhatjuk, hogy a viszketés a riasztórendszerünk első figyelmeztető jele, ami arra utal, hogy valami nincs rendben. Felszabadulnak olyan anyagok, mint a hisztamin vagy a szerotonin, amik a gyulladás közvetítői. A viszketést felfoghatjuk úgy, mint első risztás, ami azonban nem kell, hogy bőrkiütéssel járjon. A viszketés elnyomása fontos része a kezelésnek pl.atópiás ekcémánál vagy a pikkelysömörnél.

A bőr érzékel

Gyakran a bőrnek csak a védő képességét emlegetjük, ami megvédi a testet a nem kívánatos anyagok bejutásától. Igazából a bőr feladata sokkal több. Része a jelzőrendszernek, tele szabad idegvégződésekkel. Ezért túlzás nélkül mondhatjuk , hogy a bőr érzékeli a különböző ingereket, beleértve a fájdalmat, de nem vérzik. A legfelső rétegben nincsenek erek sem nyirokcsomók. A kozmetikai kezelések képesek kellemes és kellemetlen érzéseket előhívni.

Az érzékeny bőr és a kozmetikai készítmények

Fontos kihangsúlyozni, hogy az érzékeny bőr nem orvosi diagnózis, de öndiagnosztika, aminek gyakran nincsenek objektív jelei. Sok esetben a kliensek intoleranciára panaszkodnak az egyes kozmetikai készítményekkel szemben, de az érzéseiken kívül hiányoznak a bőrirritáció egyértelmű jelei. Egyes kozmetikai készítmények esetében ha a kliens rosszul viseli a kezelést, még nem jelenti azt, hogy érzékeny a bőre. Kozmetikai szempontból akkor nevezhető a bőr állapota érzékeny bőrnek, ha azon kozmetikai termékek többségét nem tolerálja, amelyek a többi vendégnél nem váltanak ki reakciót. Ebből következik, hogy az érzékeny bőrt nagyon nehéz objektíven definiálni. A kipirosodás és az apró hólyagok kialakulása nem tartozik az érzékeny bőr jelei közé, mert ezek már az irritatív reakció jelei , ami viszont tágabb fogalom, mint az érzékeny bőr.

Az érzékeny bőr előfordulása

Az érzékeny bőrre vonatkozó epidemiológiai kutatások még mindig nem megfelelőek. Egy kiterjedt francia tanulmány (Expression Cosmétique N25, Sederma 2014) kimondja, hogy a nők 50% -a és a férfiak a 30% -a úgy érzi, hogy érzékeny a bőre.

Az érzékeny bőr diagnosztikája

Az érzékeny bőr objektív diagnózisát nehéz felállítani. Leginkább a kliens jelentésére kell támaszkodnunk. Bizonyos esetekben pirosságot, ill. kitágult hajszálereket regisztrálunk. Az érzékeny bőrnél általában a bőr védekezőképessége sérül. Ezt a TEWL érték segítségével határozhatjuk meg. Egyszerű és könnyen értelmezhető segédeszköz az érzékeny bőr megállapítására a SenziTest (920).

Az érzékeny bőr pszichológiai oldala

Néhány bőrbetegséget érzékeny bőr követ. Ezek közé tartozik az atópiás ekcéma, a rosacea, a periorális és a szeborreás dermatitisz és a pikkelysömör. Egyéb esetekben azonban nem jövünk rá, hogy mi okozza a fokozott érzékenységét a bőrnek. Új kutatások kimutatták, hogy az egyszerű, érzékeny bőr összefüggésben van a külső környezettel való érintkezés zavarával bőrben lévő receptorok szintjén. Ugyanakkor ezeknek az egyéneknek az agyi kéreg frontális lebenyében lévő szenzomotorikus részben fokozott aktivitást mutattak ki. Így az érzékenység lehet veleszületett neurológiai eltérés is.