Kialakulásának okai: A narancsőr avagy cellulit pontatlan megjelölése annak az állapotnak, amikor a zsír egyenetlenül rakódik le a bőr alatti zsírsejtekbe. A valóságban a kötőszövet gyulladásos megbetegedése, ami bakteriális fertőzés által jön létre.

A cellulit a nők 80-90%-át érinti. A cellulithez vezető, leggyakrabban említett tényezők közé tartoznak a nőkre jellemző bőrszerkezet, korlátozott nyirokáramlás, beleértve a zsír részecskéket is az adott területen, zsírlerakódás és az azt követő gyulladásos folyamat az érintett területen.

Megelőzhető a cellulit?
A cellulit kialakulását több tényező váltja ki és optimális megelőzése bonyolult. Mindazonáltal kozmetikumok, masszázs, megfelelő étrend és célzott mozgás által megelőzhetjük a cellulit nagyobb kiterjedését, ill. akár kialakulását is.

Táplálkozás: Tény, hogy a nagyobb testsúllyal rendelkező személyeknél nagyobb a cellulit kockázata, de a narancsbőr nem csak a túlsúlyos nők problémája. Javasolt az állati zsiradékban szegény étrend. A füstölt élelmiszereket, édességeket célszerű kerülni. Zöldség, tengeri eredetű étel – főként hal fogyasztása ajánlott. Ugyanígy ajánlott a sovány hús – baromfihús fogyasztása.

Leggyakoribb előfordulási hely: a combok és a fenék környékén megvastagodott, egyenetlen bőr.

Korosztály: 30+ leginkább nőknél, de a férfiaknál sem lehet teljesen kizárni

Kockázati tényezők: hormonzavarok, a zsírok metabolizmusának és a kollagéntermelődés zavara, a nyirokrendszeri funkciók meghibásodása, a kötőszővet krónikus betegsége, egyes immunrendszeri megbetegedések, vese elégedetlenség. Az elhízás közvetlenül nem kockázati tényező, de az érintett személyeknél nagyobb a kialakulásának a valószínűsége.

Gyógymód: Ha jelen van valamilyen megbetegedés, ami a narancsbőrt okozza, mindig először a betegséget kell kezelni. Egyéb esetekben sebészeti úton lehet eltávolítani a zsírt ultrahanggal kombinálva. Ez a módszer nagyon hatékony, de mindenképp meg kell, hogy előzze alapos vizsgálat az embólia elkerülése végett. Gyakrabban használnak nem invazív ultrahangos beavatkozást, ún. zsírleszívást, ami valójában nem távolítja el a zsírt. Egy másik sebészeti beavatkozás az injekcióval történő zsírbomlasztás.

Kozmetickai kezelés: a kezdődő cellulitisznél nagyon fontos. A narancsbőr minidg a mikrokeringéssel van összefüggésben, ezért a kozmetikai kezelés során a zsírszöveteket felbontják az érintett területen, amik a vérrendszeren és a nyirokrendszeren keresztül távoznak. Segítségükre vannak egyes növényi kivonatok, mint a japán gyógynövény a Missima Saiko, ami elősegíti a zsír égetését, vagy a koenzim A, ami hat a zsírok metabolikus bomlására. Alkalmasak a jó masszírozó képességű krémek és gélek. Célszerű, ha olyan anyagokat tartalmaznak, melyek serkentik a vérellátást és lebontják a zsírokat.