Összefüggő problémák: hámlás

Okai: a száraz és dehidratált bőr nem csak a víz hiánya miatt alakul ki, hanem azon anyagok hiánya miatt is, amik a bőrben a vizet megkötik. A száraz bőr lehet veleszületett tulajdonság, vagy külső és belső hatásra kiszáradt bőr. A vízmegkötés képességét három összefüggő mechanizmus biztosítja.

Az első a vízmegkötő összetevők jelenléte ( hialuronsav, kollagén vagy pirallidon-karbonsav típusú anyagok) a második bőrrétegben, az irhában. A második a zsírréteg jelenléte a szaruréteg alatt, ceramid vagy koleszterin típusú lipidek formájában. A harmadik fontos faktor a faggyúmirigyek működése, amik termelik a bőrfelszínen lévő zsírt. Nagyon homályos a határ a még egészséges száraz bőr és az akut száraz bőr között. Abban az esetben, ha a száraz bőr tulajdonságai (enyhe hámlás, matt felszín, üres pórusok, kipirosodás) mellé megjelennek a bőrgyulladás tünetei (erősebb kipirosodás, viszketés, duzzanat, a bőr megrepedése, a szaruréteg sérülése) patológiás száraz bőrről beszélünk, ami gyakran atópiás dermatitiszhez vezet. A bőr felszínén lévő zsírréteg védi a bőrt a külső fertőzésektől. Ha ez a védelem hiányzik, a bőr túlzottan reagál a környezetben lévő, potenciálisan irritáló komponensekre. Ez az út az érzékeny bőrtípushoz vezet. A száraz bőrön jelennek meg először az öregedés jelei (lásd. Érett bőr). A száraz bőr egyes esetekben fiziológiai állapot, mint pl. a gyerekeknél (lásd. Gyerekbőr), ahol a faggyúmirigyek kevésbé aktívak, de kompenzálnak a belső faktorok, amik képesek megkötni a vizet a bőrben. Az életkor előrehaladtával a vízmegkötő anyagok mennyisége csökken. 70 év körül csak az ¼-e van jelen az eredeti mennyiségnek. Ilyen esetekben beszélünk az időskori fiziológiai száraz bőrről (lásd.érett bőr).

Megjelenés: matt bőrfelszín, alig látható pórusok. Idősebb korban a bőr petyhüdt lehet. Ha a bőr érzékeny, megjelenhetnek a kitágult hajszálerek (rosacea) és az érzékenység egyes kozmetikai termékekre. Előrehaladott állapotban a bőr megrepedezhet (leginkább a kézen) és az irritáció átalakulhat akár krónikus állapottá is.

Tipikus életkor: bármilyen életkorban kialakulhat, legjellemzőbb a gyerekekre és az idősekre nemtől függetlenül.

Kockázati tényezők: veleszületett tulajdonság, olyan anyagokkal való érintkezés, amik a bőrt kiszárítják (építkezési anyagok, erős savak vagy lúgok, szerves oldószerek, poros környezet, kréta). A nem megfelelő kozmetikum használata is kiszáríthatja a bőrt, magas glicerintartalmú szappanok, etanol tartalmú termékek, vagy a magas víztartalmú anyagok, melyek nem tartalmaznak megfelelő zsírkomponenseket-zselék.

Gyógymód: nagyon fontos a rendszeres otthoni ápolás ill.a szalonban történő kezelés. A patológiás állapotot, atópiás dermatitiszt az orvos kezeli.

Kozmetikai kezelés: az alapja a rendszeres otthoni ápolás. A bőrt mindig kezeljük, amikor a szükségét érezzük. Tekintettel arra, hogy a száraz bőr sok esetben érzékeny, mindenképpen a minták kipróbálását ajánljuk. A SynCare több termékből kínál mintákat. A száraz bőr kezelésére alkalmasak a növényi olajokat és gamma-linolésavat tartalmazó termékek. Ide tartoznak a szója és a gyermekláncfű olajak. A SEBUCEL termékek ezeket az olajakat magas koncentrációban tartalmazzák.