Kialakulása: Megkülönböztetünk több típusú szemölcsöt. A lapos szemöcsök gyerekeknél jellemző a kézfejen, a könyökhajlatban és az arcon. Laposak és többnyire egyenetlen bőrkinövések. A közönséges szemölcs kiemelkedik a bőr felszínén és a lencsére emlékeztet. Színe sárgásbarna esetleg piros. Leggyakoribb a gyerekeknél, de felnőtteknél is jelentkezhet. Leginkább a kézfejen, az ujjakon vagy a száj környékén. A talpon, a nyomás miatt nem tudnak kifelé nőni, ezért a bőr belseje felé terjednek. Ezek sokszor fájdalmasak. További fajtája a genitália környéki szemölcs (Condylomata accuminata). A nemi szerveken és a végbélnyíláson alakul ki. A nem megfelelő higiénia elősegíti a terjedését. Alakjuk a karfiolhoz hasonlít.

Gyógymód: A közönséges és a lapos szemölcsöt folyékony nitrogénnel, retinsavval és az egyes típusokra kifejlesztett kenőcsökkel lehet eltávolítani. A lézeres kezelés bizonyos típusai is hatékonyak, ill. a sebészeti úton történő eltávolítás.

Kozmetikai ápolás:mivel a szemölcs vírusos fertőzés eredménye, nem lehet általános kozmetikai termékekkel eltávolítani. A szemölcs kialakulásának a megelőzésében a legfontosabb a bőr higiéniája, rendszeres tisztálkodás, megfelelő lábbeli. A jól hidratált bőr könnyebben ellenáll a fertőzéseknek. A bőr ellenálló tulajdonságainak a megtartására ajánlott a PediCALX lábápoló krém, a Sebucel testtej és a kenderolajos kézkrém.